terningkast

July 24th, 2003

Det er på tide å ta opp et grunnleggende irritasjonsmoment fra vår alles hverdag. Det er ikke noe mer vi liker mer enn å bedømme alt mulig rart etter "terningkast". Opprinnelsen av konseptet er ikke kjent men jeg kan forestille meg at man ønsket å finne en generell platform til å sammenligne ting på. Når vi sier terningkast trenger vi ikke å spesifisere verken skalaen eller inkrementalstørrelsen, en terning er indirekte definert i vår generelle oppfatning som en kube med homogent fordelt vekt. Vi kjenner alle parametrene og konseptet er veldefinert. Man skulle tro det er grunnen til at vi bruker det så ofte.

Men! Her finnes også en uheldig selvmotsigelse... ettersom vi alle kjenner til terningen, vet vi også at utfallet av terningkastet per definisjon er ukjent! Når vi får høre at Matrix Reloaded har fått terningkast 5 i Aftenposten så betyr det egentlig at uansett argumentasjon i teksten så er karakteren helt tilfeldig.

:: random entries in this category ::

2 Responses to "terningkast"

  1. Torkel says:

    Hva har skjedd med språket a'???

  2. numerodix says:

    Heh, tenkte jeg måtte variere litt, særlig siden det er teit å forklare noe om norsk språkbruk på engelsk.. :)